Kategorin Teknik

Vit bakgrund

2010-01-20

Jag tänkte berätta hur jag gjorde när jag fotade och redigerade min nya bild på Canon EOS 450D.

Har man som jag ingen studioutrustning så får man vara lite påhittig. Frysen höll på av avfrostas och några tomma frysboxar låg på bordet.  Axel kom på idén att använda en frysbox som ett ljustält och det fungerade ganska bra! För att bakgrunden verkligen skulle bli helt vit såg jag till att så mycket som möjligt runt kameran blev överexponerat.

Jag använde stativ, kamera (Canon EOS 20D + Canon EOS 85mm f/1.8 USM) och extern blixt (Canon 580EX). Kameran var inställd på f/5.6 och 1/40 sekunder. Blixten var manuellt inställd på maximal styrka.

Jag fotar alltid JPEG + RAW och det är alltid RAW-filen jag redigerar. JPEG-filen har jag bara för att lätt kunna titta på bilderna på datorn. De röda pilarna visar vilka värden jag ändrat själv efter att jag öppnat bilden i Camera Raw:

RAW

Jag ökade Exposure en aning för att bakgrunden verkligen skulle bli helt vit. Blacks ökade jag för att mörka ner kameran, som innan var väldigt ljus. Man ökar helt enkelt mängden svart i bilden och eftersom vitt inte innehåller något svart så berörs det inte. Clarity drog jag upp för att få lite mer djup i bilden och Vibrance för att förstärka färgerna lite (dvs det röda på bandet).

Trycker man på den lilla vita pilen som den gröna pilen pekar på så markeras allt som är överexponerat i bilden med rött, se nedan. Det är nästan bara kameran och speglingen från den som inte är överexponerad, vilket är precis som jag ville ha det.

RAW

När jag sedan öppnade bilden i Photoshop rätade jag upp den, beskar och förbättrade skärpan en aning. För att vara kortfattad 😛

Före:
Canon EOS 450D
Efter:
Canon EOS 450D

Vill du veta hur man frilägger ett föremål för att tex sedan flytta det till en vit bakgrund så titta HÄR!

Fota månen – tips

2009-10-11

Har du fotat månen någon gång? Hur gick du till väga och vilka inställningar hade du på kameran? Det är lätt att tro att man ska fota med lång slutartid, det är ju natt och himlen är kolsvart.

Tänk på att anledningen till att vi ser månen är att solens ljus reflekteras mot den. När solen lyser på oss har vi dagsljus och detsamma gäller för månen, det är alltid dagsljus där när vi ser den med blotta ögat. Det spelar ingen roll att månen är långt bort och omgiven av ett oändligt mörker, utan det är ljusmängden som kommer fram till objektivet som spelar roll. Med andra ord, när man fotar månen ska kameran ha ungefär samma inställningar som när man fotar något i dagsljus här på jorden.

Kamerainställningarna för bilden nedan: 1/200 sek, f8, ISO100, 400 mm

MånenFoto: Axel Bohler

Behind the scenes: Fota kotte

2009-03-18

090317Foto: Axel Bohler

090317Foto: Axel Bohler