Bildstölden

En kort förklaring till alla som inte förstår mitt handlande angående Haidis bildstöld:

Haidi tog en bild från min blogg, redigerade den och publicerade den i sin blogg. Både redigeringen och publiceringen var olaglig eftersom hon inte hade min tillåtelse, det är ett brott mot upphovsrättslagen. Eftersom Haidi var/är fullt medveten om att det inte är tillåtet att ta en bild och använda den på det sättet så valde jag att fakturera henne, hade det handlat om okunnighet hade jag inte gjort det. Liknande fall har dessutom slutat i betydligt högre summor än jag valde att skriva på fakturan.

Jag tror inte att någon skulle kopiera och publicera en bild olagligt med flit, men misstag eller inte, det är fortfarande ett lagbrott.

Jag har dock förlåtit Haidi och fakturan är makulerad mot att hon publicerade inlägget där hon berättar om händelsen. Alla skulle inte ha förlåtit henne och jag hoppas att många lär sig något av hennes misstag. Det var förövrigt Haidis eget förslag att publicera inlägget om jag förlät henne.

Update: Många verkar tro att problemet ligger i att Haidi glömde skriva mitt namn vid bilden, det är så hon får det att låta i sitt inlägg. Men det är inte där skon klämmer, utan problemet ligger i att hon publicerade bilden utan tillåtelse, dvs olagligt. Jag tycker det är mer än ett litet misstag att kopiera en bild och spara den på sin dator, råka redigera den och sedan råka publicera den i sin blogg innan man fått tillstånd att göra något av detta.

38 Kommentarer till “Bildstölden”

 1. Matilda skriver:

  svar: vad kul att höra, det ser jag verkligen framemot 🙂

 2. Lina skriver:

  Det var väl ändå lite hårt? Det var ju ett misstag. Fattar att det inte kändes så kul men du kunde väl bara bett henne att ta bort bilden eller skriva att du hade fotat den i stället för det du nu gjorde. 🙂

 3. Linda skriver:

  Lina: Ska man tänka på det sättet så blir det ju näst intill okej för folk att använda andras bilder hur de vill, bara att plocka bort dem om bildägaren hittar dem.

  Man får helt enkelt tänka sig för och inte göra hur som helst på internet. Och, som jag skrev i inlägget, det finns nog väldigt få som bryter mot lagen på det sättet med flit. Gör man inget åt saken lär sig folk aldrig hur allvarligt det är.

 4. Clara skriver:

  Förlåt, men seriöst? Att skicka en faktura bara för att någon råkat glömma att skriva ut ditt namn tycker jag faktiskt är lite egoistiskt.
  Det var en bild på en kamera (!), och som någon annan sa så var det ju ett misstag. Alla gör misstag! Skicka fakturan till de som inte bryr sig över huvud taget istället om du nu måste tillrättavisa de om gör fel.
  (Du säger dessutom att du inte fakturerat ifall hon inte vetat att hon gjorde fel, samtidigt som du säger att man måste göra något åt alla bildstölder?)

  Jag har själv sett folk som andvänt mina bilder, och visst jag blev lite sur men det löste sig jättebra genom att jag sa till dem (och då tog de antingen bort bilden eller skrev dit mitt namn) och då var det ändå bilder på mina djur/bilder som jag själv är väldigt stolt över.

  Jag försvarar inte någon här, läser knappt Hedis blogg så det är inte därför jag skriver. Jag har heller inte läst allt jättenoga så det kan hända att jag missuppfattat något…

 5. Linda skriver:

  Clara: Ja, som du skriver, du har helt uppenbart inte läst någonting noggrannt, så jag föreslår att du gör det innan du nästa gång postar en sådan kommentar.

  Har du läst det jag skrivit över huvud taget?

  Och ja, det var en bild på en kamera, som jag har lagt ner en jäkla massa tid på både att fota och redigera.

  Hela händelsen slutade dessutom jättebra tycker jag. Haidis blogg har över 1000 prenumeranter och i och med inlägget hon skrev om händelsen så borde väldigt många nu ha lärt sig att vara lite försiktigare på internet.

 6. Sessa skriver:

  Jag förstår inte varför så många tror det är okey att ”låna” bilder utav folk.
  Misstag eller ej, hon vet det är olagligt, hade skickat mail till dig men inte fått svar så förstår egentligen inte varför hon ens kopierade bilden & redigerade den.

 7. Clara skriver:

  Jag har läst ordentligt nu och jag håller fortfarande (delvis) fast vid det jag skrev.

 8. Emma skriver:

  Men Haidi hade ju frågat om lov att andvända din bild, (som man ska göra) Och du hade inte svarat när hon hade frågat. Det var snällt av henne att vänta och se om du svarade.
  Och inte har jag skickat en faktura och låta henne betala, ska du inte blir glad för att andra tycker att dina bilder är fina och själv vill använda dom,(men såklart medvetet av den som tagit bilden) det är ju DU som vet att DU har tagit den, och mer än så behövs inte. Men att skicka en faktura på såpass mycket pengar för en bild var lite att ta i, du kunde ha bett henne att ta bort bilden eller lägga till ditt namn, och därför inte måste skicka en faktura så hon skulle måsta betala pengar, för det handlar ju bara om en bild. Och om jag fattade det hela rätt så skulle Haidi ha med ditt namn på bilden, men av MISSTAG gjort fel, jag menar alla gör misstag. Det har säkert du också gjort någon gång! =)

 9. Linda skriver:

  Emma: Jaha, så det är mitt fel att jag var på kryssning när hon frågade och därmed mitt fel att hon redan redigerat och publicerat bilden när jag kom hem och såg kommentaren? Nej, det var inte snällt av henne att ”vänta”, det var hennes skyldighet att vänta, men det gjorde hon ju inte. Hade hon väntat hade hon däremot fått tillåtelse att publicera bilden utan några problem.

  Din kommentar kan tolkas som att det är helt okej att sno din dator, du vet ju själv att det är du som har köpt den, mer än så behövs tydligen inte… Du borde ju bli glad när det finns andra som också gillar din dator…..

  Och självklart har jag gjort misstag, men inga OLAGLIGA misstag. Det är en viss skillnad.

  Mitt förslag till dig är att du läser texten i inlägget ORDENTLIGT innan du lämnar en kommentar. Där finns svar på flera av dina påståenden. Du borde kanske även läsa på lite om upphovsrättslagen.

  Ha en fortsatt bra dag!

 10. Emelie Ohlsson skriver:

  Tycker du gjorde helt rätt Linda, storsint av dig att dessutom makulera fakturan också.
  Dom som tycker du gjort fel är antagligen inte insatta i upphovsrättslagen eller själva varit med om bildstöld.

  Se och Hör snodde och publicerade en bild olovligt från mig och det kändes så jävla surt, och DOM om några vet liksom vad det handlar om.

 11. Sessa skriver:

  Jag har läst några kommentarer som kom efter jag kommenterade & jag förstår verkligen inte hur vissa tänker.
  Tycker det var en bra jämförelse med datorn 😀
  Tänk va mycke mindre jobb polisen skulle ha om inte stölder räknades längre XD

 12. Clara skriver:

  Fast en dator och en/denna bild är inte riktigt samma sak.
  Visst, om det hade varit en bild någon kulle kunna sälja vidare eller ta credit för (utanför en privat blogg), men knappast som det är i detta fall.

 13. Linda skriver:

  Clara: Du kan tydligen inte mycket om upphovsrättslagen.

  Oavsett vad du skriver så har jag gjort juridiskt rätt.

 14. Lisa skriver:

  Håller verkligen inte med dom som anser att detta med att sno andras bilder är okei. Oavsätt om Haidi inte sålde vidare din bild så har hon ändå olagligt använt samt redigerat den. Tycker det du gjorde var helt rätt. Det är trots allt olagligt att ta andras bilder utan tillåtelse!

 15. Clara skriver:

  Jo, jag vet vad som gäller men bara för att den finns så betyder det inte att man måste hålla med den eller anmäla om någon bryter mot den (om det inte är väldigt allvarligt). Finns ingen ide med att leka polis så fort någon gör minsta lilla misstag, det får en bara att se dålig ut.

 16. jenny skriver:

  Jag läste om det här med bildstölden på Haidis blogg först, och på hennes inlägg låter det verkligen som att du är typ ”the bad guy” i det hela, eller ja… i alla fall som att det var väldigt taskigt av dig att skicka fakturan. Men sen bestämde jag mig för att gå in här (efter att ha kommenterat på hennes blogg) för att se ifall du skrivit din sida av saken på din blogg, och visst hade du det ! Och då förstod jag allvaret i att sno någons bild, och jag förstår helt och fullständigt nu, varför du skickade fakturan till henne. Och jag tycker att det låter ganska så konstigt att bara kunna ”råka” redigera och dessutom ”råka” publicera denna bild utan vare sig namn eller något som talar om att det var din bild. Men jag tycker ändå att det var rätt så bra att du tog upp det här, eller att båda tog upp det, för nu är det ju så att folk (i alla fall jag) vet bättre nästa gång och att de själva nu kommer att ta allvarligare på detta med att ta någons bild eller vara noga med att tala om att folk inte ska ta ens bild utan tillåtelse.

 17. Fatma skriver:

  Jag förstår och tycker att du gjorde det rätta valet. Folk tror så innerligt att dom kan smita iväg med sånna saken. Hur mycket man än säger till. Men nu har iallafall flera stycken lärt sig att man får verkligen böter om man stjäl någon bild utan tillåtelse.

 18. D A H L È N skriver:

  jag tycker de var bra att du fakturerade direkt, eftersom hon är väl medveten om copyright då de även står ”© Inget på denna blogg får kopieras utan tillstånd!” på hennes blogg. Nu kommer förhoppningsvis fler människor lära sig att det inte är okej att kopiera bilder hur som hellst.

  För många fotografer ”vågar” inte skicka fakturor på stulna bilder tyvärr. åter igen, BRA GJORT!

 19. JJ skriver:

  Citerar Clara:
  Jo, jag vet vad som gäller men bara för att den finns så betyder det inte att man måste hålla med den eller anmäla om någon bryter mot den (om det inte är väldigt allvarligt). Finns ingen ide med att leka polis så fort någon gör minsta lilla misstag, det får en bara att se dålig ut.

  Ett är säkert – Du verkar då inte veta någonting iaf!
  Det är brott mot lagen om man INTE anmäler till dig kända lagbrott.

 20. Felicia skriver:

  Du kunde ju ha pratat med henne innan. Det ska man alltid göra! Inte skicka fakturor direkt. Min bror är fotograf i Malibu och då hade en klle snott en bild av honom. Eller tagit en bild och inte skrivit ut någon källa. Han skrev åt den och frågade snälla om han kunde ta bort bilden. Han tog bort den och publicerade den åter igen med en källa. Min bror har skickat ut fakturor till över 100 stycken. Och det är då dom tagit en bild, vägrat raderat och påstått att den är sin egen. Då skickar han ut en faktura på 6000 kronor. Men först pratar han med någon (typ fotografs polis, eller vad det nu heter. haha) Och jag sa till min bror att han tar för mycket, att han borde bara ta några hundra och då sa han att alla tar över 10.000 kronor vid stöld av bilder etc. Men han tar 6000, efter han pratat med den som snott bilden och efter han anmält det! Om den inte skriver ut källa eller raderar bilden!

 21. Linda skriver:

  JJ: Bra påpekande 🙂

 22. Linda skriver:

  Felicia: Man gör som man vill, men vad gäller din bror så skulle det antagligen bli orimligt många fakturor att skicka ut om han inte skulle göra som han gör. Jag förstår om man väljer att inte lägga ner massa tid på att fakturera folk då, det blir nog ganska tröttsamt i längden.

  Om en person tar någons bild, redigerar den utan tillstånd och publicerar den utan tillstånd och dessutom är fullt medveten om att detta är olagligt, så tycker jag att det är mer än vad som behövs för att skicka en faktura direkt.

 23. Felicia skriver:

  Linda: Okej, då förstår jag!

 24. Clara skriver:

  Men gud, jag har koll på vad som gäller och det jag menar är att man inte behöver anmäla, även om det är olagligt att inte göra det. Kom inte här och försök vara viktiga och förklara hur man ska göra, ni är knappast någon ny Anna Leibovitz någon av er och man kommer aldrig långt med att försöka vara bättre än man är. Hon –råkade– av misstag lägga ut din bild utan ditt namn, hade det varit en bild på något annat, en bild hon själv hade kunnat tjänat något på så hade jag inte sagt något.

 25. Clara skriver:

  Du är knappast felfri du heller, så bara för att det är du som är ”offret” den här gången så känner du att du måste andvända pekpinnen och förklara hur man ska uppföra sig?

 26. Linda skriver:

  Clara: Det du har skrivit i dina kommentarer låter som en beskrivning av dig själv tycker jag. Och det verkar som att du antingen inte har läst hela mitt inlägg än eller så förstår du helt enkelt inte vad som står. Ett tips är att du även läser alla kommentarer här noggrannt innan du skriver en ny kommentar.

  Alla får ha åsikter, men är man smart så lägger man fram dem på ett snyggt sätt.

 27. Clara skriver:

  Jag förstår klart och tydligt vad du menar, tror snarare att det är du/ni som inte förstår det jag försöker säga.
  Och btw, ni ska ju knappast säga något om att lägga fram det på ett snyggt sätt 😉

 28. Linda skriver:

  Clara: Jag har några frågor till dig.

  Du skrev ”Hon –råkade– av misstag lägga ut din bild utan ditt namn, hade det varit en bild på något annat, en bild hon själv hade kunnat tjänat något på så hade jag inte sagt något.”

  1) Hur råkar man av misstag kopiera någons bild och spara den på sin dator, öppna bilden i photoshop och redigera den och sedan publicera den redigerade bilden i sin blogg (med eller utan namn spelar ingen roll)?

  2) Det spelar ingen roll om hon kunde tjäna något på bilden eller inte, men jag blev lite nyfiken på vad du menar. Vilken typ av bild hade hon kunnat tjäna något på? En produktbild på en kamera som är annorlunda komponerad jämfört med många andra kamerabilder skulle man t.ex. kunna sälja till en tidning.

  Ett till citat från dig Clara: ”Du är knappast felfri du heller, så bara för att det är du som är “offret” den här gången så känner du att du måste andvända pekpinnen och förklara hur man ska uppföra sig?”

  På vilket sätt försöker inte du använda pekpinnen och förklara hur man ska uppföra sig? Jag bryr mig bara om mina ägodelar och gillar inte när folk stjäl dem.

  Jag förstår vad du menar, men jag håller inte med dig. Det är helt upp till var och en vad man tycker och hur man handlar när man råkar ut för t.ex. stöld. Varför kan inte du acceptera mitt handlande angående bildstölden?

 29. greta skriver:

  Men shit blablabla faktura på 2000 spänn liksom. Snacka överreaktion,åhh du tog min bild,redigerade den och la upp på din blooooooogg!!!! åh va taskigt nu får du fan böta 2000 spänn
  L TO THE ARVIGT

 30. JJ skriver:

  Linda, du borde ha anmält henne.
  En stöld är en stöld. Fakturan kommer att glömmas men däremot ett hack i registret får mer folk att tänka efter.

 31. Clara skriver:

  1. Jag vet väll inte vad hon tänkte på men jag skulle gissa att hon trodde att hon kanske skulle få låna bilden, sparade den, redigerade den och sedan glömde att hon itne fått tillåtelse?

  2. Visst, man kan tjäna på nästan alla bilder men om det varit en mer attraktiv bild på en exv. nyare modell så hade hon ju kunnat tjäna mer pengar på den än på denna bild (det finns extremt många olika bilder på din kameramodell).

  Läs dina egna inlägg så ska du nog se. (det faktum att du skickade en faktura säger ju en hel del) Jag säger bara vad jag tycker, precis som du, så varför kan inte du acceptera min åsikt angående bildstölden?

 32. Linda skriver:

  Clara: Det här är min blogg och självklart svarar jag och säger vad jag tycker när folk kommenterar här.

  Jag tror att de som läser alla de här kommentarerna förstår vad både du och jag menar, sen är det helt upp till dem själva vem de håller med.

  Tycker inte du att det är bra att många människor får upp ögonen när det gäller upphovsrättslagen? Det är precis det som har hänt till följd av den här bildstölden.

  Det går inte att veta hur en lag fungerar om man aldrig har hört talats om den. Om jag inte kände till upphovsrättslagen så skulle jag bli glad om någon berättade för mig om den så att jag slapp riskera att råka illa ut för ett lagbrott jag inte visste att jag begick.

 33. Clara skriver:

  Jo, visst är det bra men att skicka en faktura r liite överdrivet. En tillsägelse hade i detta fallet säkert fungerat lika bra.

 34. Linda skriver:

  Clara: Vet du vad ”makulerad” betyder?

 35. Clara skriver:

  Yes I do. Tycker du kan sluta ifrågasätta allt, som om du vore bättre än alla andra. Som jag sa, se upp med pekpinnen.

 36. Linda skriver:

  Clara: Du ifrågasätter mitt handlande. Du talar om för mig vad jag inte skulle ha gjort. Jag försvarar mitt handlande eftersom jag tycker att jag gjorde helt rätt.

  Det är ingen slump att alla fotografer/amatörfotografer som kommenterat här tycker att jag gjorde helt rätt. Det är ingen slump att de som tycker att jag gjorde fel är personer som du, personer som kanske inte vet tillräckligt för att egentligen kunna uttala sig eller som aldrig själva blivit utsatta för stöld. Varför bryr du dig egentligen? Vem försöker du försvara? Har någon tagit skada av det här? Vad spelar det för roll att jag skickade en faktura som blev makulerad några dagar senare?

  Lämna pekpinnen någon annan stans nästa gång du kommenterar här.

  Men tack för dina återkommande besök!

 37. Junior skriver:

  Även fast vi har helt olika politisk uppfattning om upphovs, och imaterialrätt, så tycker jag att du gjorde helt rätt. Formellt och enligt lagen hade du säkert kunnat gå mycket längre, men du slutade någonstanns där det verkade rimligt, och i linje med din politiska övertygelse.
  Själv ser jag det som lite smickrande om någon av mina bilder skulle leta sig iväg, och jag anser att jag bidrar till kollektivet av information på nätet. (Men då är jag en betydligt sämmre fotograf, bör tilläggas)

 38. Clara skriver:

  Om du blir glad över att en enda person kommer och ökar dina siffror med ett så är jag glad att jag kunde hjälpa till 😉

  Bara för att det inte finns någon annan som tycker som jag så betyder det inte att jag inte har koll på vad som gäller. men bara för att det finns en lag så behöver man inte hålla med. Sen så har jag itne ens ifrågasatt varför du gjorde det utan ATT du gjorde det (ditt handlande, att skicka en faktura till en 16 årig tjej som råkat ta din bild). Varför jag bryr mig om detta är för att jag tycker det är så sjukt onödigt och att folk måste sluta ta minsta sak på så jäkla stort allvar.

Lämna en kommentar