Recension #2: Canon EF 50mm f/1.4 USM

Jag gillar objektiv med fast brännvidd och lågt bländartal (lågt bländartal = stor bländaröppning/bländare), det märks nog i min lilla objektivsamling. Fördelen med lågt bländartal är att objektivet blir väldigt ljusstarkt (bra om man tex vill fota utan blixt när det är lite mörkt) och skärpedjupet kan bli väldigt kort. Ett ljusstarkt objektiv hittar även fokus lättare vid dåliga ljusförhållanden jämfört med objektiv med högre bländartal.

Canon EF 50mm f/1.4 USM är alltså ett väldigt ljusstarkt objektiv. Det är välbyggt, ger väldigt skarpa bilder och tack vare USM-motorn fokuserar det tyst och snabbt! Objektiv med fast brännvidd är oftast skarpare än zoomobjektiv eftersom zoomobjektiv måste innehålla linser med olika brännvidder och därmed är de svårare att göra perfekta. I objektiv med fast brännvidd har alla linser samma brännvidd och kan byggas och designas exakt efter den brännvidden.

För det mesta är objektiv inte som skarpast vid det lägsta bländartalet och detta gäller även Canon EF 50mm f/1.4 USM. Räkna därför inte med att bilderna blir knivskarpa vid f/1.4.

Det betydligt billigare objektivet Canon EF 50mm f/1.8 II är aningen mindre ljusstarkt, låter mer och är långsammare vid fokuseringen. Det känns plastigt och är mindre och lättare. När det gäller skärpan är det ingen större skillnad mellan objektiven, men för min del så stör ljudet och långsamheten vid fokuseringen. Trots det tycker jag att 50mm f/1.8 är otroligt prisvärt och helt klart värt att köpa om man inte vill lägga mer än ca 1000 kr på ett objektiv!

Canon EF 50mm f/1.4 USM ger en riktigt fin bakgrundsoskärpa och passar bra till mycket, inte minst till porträtt- och djurfotografering.

Pris: ca 3700 – 4500 sek
Närgräns: 45 cm
Filterdiameter: 58 mm
Mått: 7,4 x 5,1 cm
Vikt: 290 g

Några bilder fotade med Canon EF 50mm f/1.4 USM:

Canon EF 50mm f/1.4 USM Canon EF 50mm f/1.4 USM Canon EF 50mm f/1.4 USM Canon EF 50mm f/1.4 USM Canon EF 50mm f/1.4 USM Canon EF 50mm f/1.4 USM

Klicka på bilderna!

Tags: ,

4 Kommentarer till “Recension #2: Canon EF 50mm f/1.4 USM”

 1. Krille skriver:

  Tjena Linda
  När du bara är ute och går, kanske genom en park med 50’an och bara tar lite random pics, brukar du ändra bländaren ofta eller har du någon favorit? Själv har jag märkt att jag brukar fastna på 2.8 på mitt 50/1.8
  Hur lång tid funderade du på ett 50/1.2 innan du köpte ditt 50/1.4? sekunder, minuter, dagar 🙂

 2. Josefin B skriver:

  Åh så bra inlägg! 😀 (Och fina bilder)

  Jag vet inte vilken jag ska ”ta” (önska mig” av:
  Tamron Af SP 28-75/2,8D DI IF XR
  Canon EF 50mm f/1.4 USM
  Sigma 50mm f/2.8 EX DG Macro
  Sigma EX 50/1,4 DG HSM

  Hjälp mig! Det är så störande att inte veta vilken jag ska önska mig, du kanske inte vet allt om dom. Men har du någon åsikt/synpunkt om dem? 🙂

  Kram!

 3. sv: Tack så jätte mycket

 4. D A H L È N skriver:

  tack så mycket, det var jätte kul att höra 🙂

Lämna en kommentar