Färga utfrätta områden i en bild

Det är lätt hänt att delar av bilder blir utfrätta, dvs helt vita, vilket oftast inte är så snyggt. Jag ska visa hur man kan åtgärda en utfrätt himmel, men metoden kan även användas på andra typer av områden.

Efter / Före

1. Öppna bilden i Photoshop och duplicera bakgrundslagret genom att högerklicka på lagret > Duplicate Layer/Duplicera Lagret.

2. Klicka på Image/Bild > Mode/Läge > Lab Color/Lab-färg. När du blir tillfrågad om du vill lägga samman lagren så välj att inte göra det (Don’t Flatten).

3. Skapa ett nytt lager ovanför bakgrundskopian genom att klicka på symbolen till vänster om soptunnan som visas längst ner i bilden nedan. Se till att det nya lagret är markerat.

Layers

4. Välj en väldigt ljus blå färg och penselverktyget. Måla sedan hela den utfrätta himlen, inklusive delar som syns mellan träd, hus och annat. Det gör inget att resten av bilden också blir färgad, se nedan.

Lab Color

5. Lägg ihop bakgrundskopian och det nya lagret som du nyss målade i (markera båda lagren, tryck Ctrl+E).

6. Ändra tillbaka till RGB Color (Image/Bild > Mode/Läge > RGB Color/RGB-färg). Även nu ska du välja att inte lägga samman lagren.

7. Högerklicka på det nyblivna lagret och välj Blending Options/Blandningsalternativ. Dra de små pilarna vid Underlying Layer/Underliggande Lager så det ser ut ungefär som på bilden nedan. Testa lite! För  att dela på pilarna, håll in Alt och dra isär med muspekaren.

Blending Options

Tags: ,

1 kommentar till “Färga utfrätta områden i en bild”

  1. sv: Tack så jättemycket 🙂
    Kram

Lämna en kommentar