Har CSN tappat förståndet?

Väldigt många studenter har blivit drabbade av csn:s felaktiga återbetalningskrav. Jag trodde aldrig att jag skulle bli en av dem, men enligt en kvinna på csn drabbar det tydligen alla 18000 studenter på KTH.

För att studera heltid måste man på ett läsår ta minst 60 hp, t.ex. 30 hp/termin. Både höstterminen 2009 och vårterminen 2010 har jag tagit mer än 30 hp, jag har alltså pluggat ”för mycket”. Ändå kräver csn tillbaka 6192 kr av mig!

Problemet är att KTH och csn har olika definitioner på vad heltidsstudier innebär. För KTH räcker det att man läser tillräckligt många poäng per läsår. Men enligt csn måste man läsa 1.5 hp/vecka (1 termin = 20 veckor, 1.5 hp * 20 = 30 hp), man måste alltså studera 20 veckor/termin OCH ta 30 hp under dessa veckor. KTH:s hösttermin är lite kortare än 20 veckor, men innehåller ändå 30 hp, eller 31.5 hp som jag läste höstterminen 2009.

Jag anser att det inte spelar någon roll om man läser 30 hp på 20 veckor eller 17 veckor, eller ännu kortare tid. 30 hp är alltid 30 hp och kräver lika mycket arbete oavsett hur många veckor arbetet är fördelat över. Vem håller inte med mig?

Studenter på skolor där varje termin är 20 veckor lång kan få fullt studiestöd av csn. Varför kan studenter som lägger ner lika mycket arbete och lika mycket tid, men under en tre veckor kortare tidsperiod, inte få fullt studiestöd? Jag tycker det är värt att plugga i ett aningen högre tempo och lägga ner aningen mer tid varje dag på skolarbete, för att sedan kunna njuta av ett välförtjänt jullov. En del högskolor har inget jullov och det måste vara jobbigt för deras studenter att inte kunna vila upp sig innan vårterminen startar, men de har i alla fall fördelen att inte behöva bråka med csn nu.

Jag kommer självklart inte betala tillbaka några pengar till csn och jag kommer överklaga beslutet. Jag har tagit 64.5 hp det här läsåret och kravet är 60 hp.

SVD – CSN-regler om återkrav slår snett

Tags: , , ,

1 kommentar till “Har CSN tappat förståndet?”

  1. sv; tack så mkt! 😀

Lämna en kommentar