”CSN kan omöjligt fortsätta i samma spår utan att det kraftigt kommer försämra den svenska välfärden”

Denna artikel är riktigt bra:

SVD – Lärosätena bör ta över CSN:s bedömningar

Läs den!

Tags: ,

3 Kommentarer till “”CSN kan omöjligt fortsätta i samma spår utan att det kraftigt kommer försämra den svenska välfärden””

  1. Studenten skriver:

    Så sant. Nu är de på krigsstigen på nytt sätt. Denna gång antagligen olagligt. Det finns inga kurser på halvfart. Ännu mindre på 75%. Söker någon bidrag för en kurs på säg 12 poäng så går kursen helfart iallafall. Vad personen gör övrig tid är ganska ointressant om man inte är kriminell eller går på A-kassa och har skyldighet att redovisa sina förhavanden. Enda skillnaden är att personen bara får bidrag för 12 veckor och får låna 12 veckor. Motprestationen för lån och bidrag är då 1,5 poäng per vecka dvs. 18 poäng. Personen kan aldrig tvingas sitta kvar en hel termin utan motprestation från CSN. Precis som ingen kan tvingas arbeta utan lön.

    CSN menar då att dessa inte studerar heltid vilket är fel. De studerar heltid de veckor de får bidrag för. Med CSN´s sätt att resonera skulle hela Sveriges arbetande befolkning kunna söka en studiemedelsberättigad kurs på 3 hp och göra en egen kryssruta för 10% dvs. de menar att det är bara 10% av en hel termin. Jag undrar hur många som i framtiden tänker ta semester 10 veckor på halvfart???

  2. Junior skriver:

    Det är självklart så att det inte är mycket som står rätt till på CSN, men jag tror att det snarare är en fråga om att de bör göra sig av med personer med tveksamma politiska agendor snarare än att ändra på CSN:s uppdrag.
    Jag kan se avarten av om lärosätena ges mandatet att utdela studiemedel. KTH hör till Sveriges seriösare lärosäten, så där skulle det säkert fungera på ett korrekt sätt, men samma regelverk skulle ju då råda för alla lärosäten och det skulle kanske få dåliga konsekvenser för sämmre lärosäten. (Se på lärarutbildningen exempelvis). Det är nog bra att det är en myndighet som ser till att det blir lika för alla, men den myndighetens uppdrag bör ju vara att förenkla mindre bemedlade männniskors möjligheter att kunna studera.

  3. Linda skriver:

    ***

    Jag vill bara poängtera detta för alla: Att jag tycker artikeln är bra betyder inte att jag håller med om precis allt i den.

    Kan tillägga att jag i fredags fick en faktura på 2232 kr av csn. Detta betyder att jag totalt har tvingats betala tillbaka 8424 kr för ett läsår då jag läste 31,5 + 33 högskolepoäng. Någon som tycker att det är rätt?

    ***

Lämna en kommentar