Massor med fusk

Tidningen PC För Alla har en stor fototävling där man bland annat kan tävla om bästa sommarbild och bästa insektsbild. I sommar-tävlingen är första pris en systemkamera värd 14000 kronor. Jag trodde att det var en seriös tävling och deltar med flera bilder i båda tävlingarna. Tyvärr fuskar folk genom att ge sina egna bilder massor med 10:or och samtidigt sabba för andra som tävlar. PC För Alla verkar inte göra något åt det. Har de över huvud taget någon metod för att se om folk fuskar?

De 30 bilderna som har högst betyg ett visst datum går till final. Jag skulle hellre ta de 30 bilderna med lägst betyg, det är förmodigen bland dessa de bästa bilderna finns.

Ett exempel:

Jag laddade upp två bilder i sommartävlingen (se nedan), gav dem betyget 10 (inget fel eftersom det är vad jag tycker de är värda). Två minuter senare hade båda bilderna 1,04 i betyg! Vet ni hur många 1:or de måste ha fått? Ca 250 st! På två minuter! Helt omöjligt utan FUSK! Inte bara för att de omöjligt kan ha fått 250 st betyg på 2 minuter, utan också för att vilken normal människa som helst inser att de är värda mer än betyget 1!

Exemplet ovan i kombination med att en del bilder (många riktigt dåliga) ligger kvar på topplistan helt oberörda, eller t.o.m. med förhöjt betyg, gör att det helt klart rör sig om fusk.

Det tråkiga är att även om de som fuskar diskvalificeras så har de förstört för många andra tävlingsdeltagare. Av erfarenheten jag har av olika fototävlingar kan jag dra denna slutsats: Det går aldrig rättvist till om de som deltar i tävlingen, eller deras kompisar, får rösta. Det finns alltid någon som förstör och saboterar. Tråkigt men sant.

Här är några av bilderna jag tävlar med. Vill ni rösta och ge bilderna ett rättvist betyg klickar ni på ‘Rösta på bilden’. Jag är väldigt tacksam för varje rättvis röst jag får!

TävlingsbildSjönk från betyget 10 till 1,04 på 2 minuter. Betyg just nu: 1,83
Rösta på bilden

TävlingsbildSjönk från betyget 10 till 1,04 på 2 minuter. Betyg just nu: 1,61
Rösta på bilden

TävlingsbildHar just nu betyget 3,96
Rösta på bilden

Värt att tillägga är också att i insektstävlingen finns det bilder på älgar, sniglar m.m. som har högre betyg än riktigt bra insektsbilder. Jag tolkar “Ladda upp dina bästa bilder på insekter” som att man ska tävla med bilder på insekter och inget annat.

Tags: , ,

12 Kommentarer till “Massor med fusk”

 1. Junior says:

  Röstade någolunda ärligt på din fjäril, Men fuskandet är något PC för alla förmodligen tjänar pengar på, skulle omröstningen vara helt ärlig skulle de få betydligt färre röster, och varje röst laddar om sidan med ny reklam som gör att de får annonsintäkter, genom att ha många som systematiskt klickar och röstar 1 på alla andra bilder blir det massor med klick och där med mer klirr i kassan. Greed rules the world, nothing to do about it.

 2. Valkyrien says:

  Jeg har også røstet på dine bilder – og satt dem betraktelig høyere enn 1!! Tittet på endel som har høyere betyg enn dine, og syntes noen var dårlige saker! Men, jeg har selv opplevd det samme! Var med i en konkurranse i en norsk tidning, hvor jeg raskt forsto at hele familier og venner og slekt satt og stemte på sine. Selv hadde jeg ikke tenkt så langt en gang! Fikk 2. plass og kun rosord som premie! :) Ok det – men ble litt sur da jeg forsto hva som foregikk. Har ikke deltatt i slike konkurranser siden.

 3. Olof says:

  Oh! Jag var med i denna tävling förra året! då fuskades det till höger och vänster. jag listade ut hur folk gjorde: det är bara att snabbklicka på det betyget man vill ge så blir det jättemånga röster, sedan tömmer man cookies så kan man rösta igen. Jag anmälde de som vann förra året, och de blev diskvalificerade och en jury utsåg istället vinnare. Jag kan inte FÖRSTÅ att de har kvar samma system iår??! Skicka in en rapport om det!

 4. Janne says:

  Det här verkar ju helt vansinnigt! Totalt oseriöst.
  Naturligtvis måste man ha en fotokunnig, ojävig, jury som bedömer bilderna!!

  Skicka in dina bilder till en seriös tävling i stället!

  /Janne

 5. Henrik says:

  Jag tycker detta är väldigt tråkigt också och uppmärksammade det ganska snabbt efter att jag hade lagt upp några av mina bättre foton som jag tagit i sommar. Det är som sagt helt orimligt att “bra” bilder får 1or till 2or. Att du som sagt får 1,04 bara 2 minuter efter att du själv röstat 10 är också helt orimligt. Jag har skrivit ihop ett rejält mail och beskrivit problemet för PC för alla, jag länkade även till detta blogginlägget eftersom det belyser problemet på ett väldigt bra sätt.

  /Henrik

 6. Linda says:

  Henrik: Bra att de får flera mail, hoppas de tar dem på allvar bara.

  Jag skickade ett långt mail till personen som är ansvarig för tävlingar för några veckor sedan, men fick inget svar. Sedan vidarebefordrade jag mailet till chefredaktören för tidningen, har inte fått svar från honom heller.

  I mailet skrev jag att om jag inte får någon respons så tolkar jag det som att de inte bryr sig. Någon respons har jag som sagt inte fått..

 7. Ali says:

  jag var med i topplistan ett tag efter någon timma såg jag att jag hade 3snitt poäng från 6. jag slutade tävla efter det.Tråkigt att tävla med fuskare

 8. Linda says:

  Har fått respons på mailet nu. Vi får väl se hur tävlingen slutar.

 9. Henrik says:

  Jag fick inget svar på det jag skrev, de kanske har fått in en hel del klagomål; så många så de inte pallar svara på alla :) .

 10. Anna says:

  Jag har också lagt ut i mina ögon väldigt fina bilder men drabbats av samma “öde”
  Felet är att de gjort poängen 1-10
  det skulle vara antal röster istället.
  En röst= 1p
  Då skulle det vara mer rättvist.
  Naturligtvis så hänger det ändå på om man har många “anhängare” som hjälper till
  men sånt kan man aldrig “skydda” sig ifrån.
  Det är mer av vår natur, att ställa upp för sina familj/vänner.
  Vi får hoppas att de till nästa år har ändrat systemet så vi alla har mer jämlik chans!

 11. Henrik says:

  Det går att använda andra system för röstning, t ex att bara de som är med i tävlingen faktiskt får rösta och att samtliga bara får rösta en gång, så det är enkelt att komma runt “problemet” med att somliga har för många “vänner.

 12. Lasse Lustfylld says:

  Jag lärde mig, tyvärr efter att jag skickat in mina bilder, att PC för allas fototävlingar inte handlar så mycket om foto och bra bilder utan snarare, som Junior nämnde i första inlägget, att få in fler besökare på sidan. Det är m a o inte tanken att tävlingen skall fungera rättvist etc. Jag fick spendera typ 15 minuter på sidan och ladda om den ett otal gånger för att ens hitta mina egna bilder som jag hade skickat in! Hur skall då någon annan kunna rösta på dem? Nej, Bojkotta!!

Lämna en kommentar